Isnin, 28 Oktober 2013

Duhai Siti Fatimah :')

Bismillah..



saja gatal-gatal tangan nak menulis tentang entri ni. sebab teringat pada anak yang nun jauh di mata. beberapa hari lepas dah ikut walidnya ke Johor untuk dijaga dengan oleh Cik Nad, makcik baru dia. bila ditanya-tanya, Alhamdulillah, tak banyak meragam. mungkin sebab ibunya pun tak adalah teringat-ingat sangat. saja mengada-ngada buat flashback urutan gambar dari kecik sampai besar. untunglah dapat mak ada blog. haha!


kalau dah buat muka kesian, aduh.. tak jadi nak marah.


kawan-kawannya.
kena sengetkan gambar. kalau tegak rasa mcm budak yg taknak dan takkan bergerak!


*selitan* mahdi yang mudah demam dulu2

suka main air

abg amru tak pandang sebelah mata pun
gaya tidur yang sama. haih..
susah nak senyum macam ibunya la..
bersama sepupu di wandi, perth. kembar 3 orang

menyampah dengan entri ni? pergilah usha katalog. hihihihi..

DOA KU : 

Ya Allah, atas kurniaan ini, aku niatkan lahirnya untuk Islam. semoga kelahirannya di dunia bersama manfaat dan berkat. letakkan di dalam hatinya bahagia dan kelapangan agar jiwa juangnya kuat dan mampu berjuang tanpa keluh kesah. 

pagarkan dirinya dari kejahatan lahir dan batin dan pagarkan dia dari mewarisi kejahatan nafsu mazmumah aku.

selamatkan dia di dunia dan di akhirat. biar ingatannya pada ku tidak selalu namun janganlah luput nama Mu dari hatinya.

andai satu hari Kau mengambilnya dari ku :') aku reda asalkan biarlah Kau mengambil dia atas dasar kasih sayang Mu.  kerana bahagia bersama di syurga itu lebih hakiki dan berkekalan abadi di samping kekasih-kekasihMu.

wahai Siti Fatimah Az Zahra, semoga kamu mewarisi peribadi puteri kesayangan Nabi itu agar kamu turut menjadi kesayangan baginda. 
salam sayang - ibu :')


Khamis, 24 Oktober 2013

Alkisah Kokuryu

Bismillah..

Skip sekejap tentang Perth. Saya nak share untuk wanita-wanita je tau. Nak share dengan kaum suami/bapak-bapak pun boleh.. Bedak Arab Kokuryu. Dah berbulan-bulan orang buat promosi pada saya. Dari harganya RM50++ sampailah dan turun seturun-turunnya, saya masih buat tak berapa nak Nampak walaupun testimony dari kawan-kawan berlambak-lambak dalam group tu. Sebabnya banyak keperluan lain. Lagilah dah ada anak, semuanya pergi ke anak.
Sampailah satu hari waktu Raya Haji, emergency tak ada bedak. Maklumlah, muka tapai. Kalau tak pakai bedak, shining semacam. Seganlah, macamana nak upgrade jadi 5 bintang ni. Lagilah nak pergi bersilaturrahim di Kenduri Zon Haji Umrah di rumah kakak. Jadi pinjamlah setepek dua bedak dari Kak Sarah. Terima kasih ye Kak Sarah antara orang yang hangat bercakap tentang bedak ni.
Pakai-pakai, rasa soft pulak. Sebelum ni pernah pinjam orang punya jugak. Nak trylah kononnya tapi tepek punya tepek, gosok punya gosok, bedaknya tak keluar dari summer cake tu. Sapu teruk-teruk kat pipi sampai nak tercabut kulit  Tu yang rasa kokuryu buat gempak je nih. Rupanya sendiri yang culas. Bedak ni cara pakainya kena basahkan sikit span dengan air. Barulah Nampak hasilnya. Kiranya, bedak sekali dengan foundation.
Hari agak terik, berpeluh-peluh. Dalam hati dah terlintas, aduh, kelabu dah muka. Biasalah, muka tapai bila tepek bedak + peluh, jadi kelabu.
Tiba-tiba adik dating tegur, “Pakai Kokuryu eh?” oh, mana tahu pulak budak ni. Busybody. “sebab muka merah dan tak Nampak bertompok (jenis bertompok kalau dah peluh).” Oh.. betullah tu. Dan seperti biasa, adat perempuan, pergilah menonong cari cermin. Haah la, tak hilang bedaknya. Nampak smooth dan tak kelabu. Boleh tutup cela dengan sempurna dan gelap bawah mata. Lagipun 1 summer cake tu 50g. banyak tu. inshaAllah tahan lama. Alhamdulillah..
bajet kokuryu.. tudung putih, busybody

Ini kod bedak untuk ton kulit:
1.       Russet : untuk kulit natural/sawomatang. Boleh dikatakan sesuai untuk tone kulit orang Asia
2.       Orange Blush : untuuk kulit cerah/sederhana cerah/putih kekuningan(kunign langsat)
3.       Cherry : untuk kulit sederhana cerah
4.       Cherry Pink : untuk kulit cerah/putih
5.       Roshelle :untuk kulit cerah/putoh (lebih kurang cherry pink)
6.       Sunset Tan : untuk kulit gelap kemerahan
7.       Puggy Pink : untuk kulit cerah/sederhana cerah
8.       Summer Tan : untuk kulit sawomatang/gelap
9.       Olive Rose : untuk kulit sawomatang
1 .   Amber Rose : untuk kulit sederhana gelap/sederhana cerah
1.   Jade : bertindak sebagai concealer (menutup cela)

 
ambil testimoni orang ler..
Apalagi, terus laju-laju Tanya yang pernah promosi tu, ada lagi ke promosi Oktobernya :D baru nak beli. saya pakai RUSSET. pembekal yang suggest. Maklumlah, biarlah sekali keluarkan duit, puas hati dan pakai lama. Mak pun terpikat, beli sekali. inshaAllah, berusaha kan kan? Lagi-lagi kalau nak menatap suami nanti apalagi waktu nak sembahyang.

Tapi saya tak jual Kokuryu ni. Kalau nak, saya boleh bagi contact orang yang jual. Hanya perkongsian sahaja. Semoga bermanfaat. (srikandi dan bidadari)

*dengarnya, orang Arab pakai 1 badan. erkk?

CATATAN PERTH : Oh.....


Assalamualaikum.


 Alhamdulillah, setelah lama menyepi, berjaya buka semula blog ni. Kemain terjah terus buat katalog! buat kawan-kawan yang pernah mengikuti perkembangan blog yang seciput ni, terima kasih atas dorongan dan semangat masing-masing. Semoga semuanya berjalan dengan lancar dan selamat hingga ke hujung. Saya bukanlah pandai sangat mengenengahkan isu-isu berat. Apalagi berbahas dan bermain kata. Kalau nak berkongsi-kongsi tu, bolehlah.
Sepanjang di Perth pun saya tak ada pun berkongsi cerita. Jadi untuk entri ni kononnyalah, saya nak kongsi pengalaman di negara kanggaru tuh walaupun duduk sana 3 bulan, sekali je nampak kanggarunya :’)

smart je landing..
16 Mei. Permulaan ke negara orang ni, menghadapi imegresen yang sangat ketat. Huh, berpeluh tengok Qitmir besar datang goyang-goyang ekor pusing keliling troli. Mengesan kalau-kalau ada bahan larangan yang dibawa masuk.
 Alhamdulillah, lepas.. Keluar saja dari balai ketibaan, ternampaklah sesusuk tubuh berjubah putih atas ke bawah dari celah-celah jeans, Prada, Valentino, Versace, Guess, Marc Jacobs, Gucci.. dah macam shoppaholic je

oOhh..

Saat itu baru terasa, oh, inilah namanya bara api. Nampak kecil di celah-celah kegelapan malam. Namun bara api yang kecil itupun kita tak mampu hendak genggam berlama-lama. Dan bila saat anginnya yang bertiup, maraklah bara api itu satu masa nanti, InsyaAllah.

Di sapa angin pertengahan Mei yang membawa bayu bulan Jun yang dingin, oh, begini rupanya musim sejuk. Macam duduk dalam peti ais besar. Baru jam 4 petang, cadang nak jama’ takhir. Penat bertapa dalam AirAsia 5 jam. Rupanya, dah nak masuk Maghrib! Oh, musim sejuk siangnya pendek. Subuh seperti biasa (5.30-6.00) tp Maghribnya awal (5.00-5.45). bergegaslah sembahyang.

Jejak saja kaki ke dalam bilik air, terus di fikiran terlintas, “Oh, betullah. Lain negara, lain adatnya walaupun beragama yang sama.” Tandas tak ada paip. Uh, jenuh nak membersihkan diri dan berwudu’. Masih belum biasa. Terima kasih tuan rumah, sudi menumpangkan ruang untuk beribadah. Terasa kagum dengan orang yang begini, mampu memecahkan privasinya demi untuk Islam. Semoga selamat hingga ke hujung..


Selepas itu, barulah berangkat ke stable kuda di Wandi. pertama kali dengar WANDI, rasa nak gelak pun ada sebab sebutannya pun wandi. bukannya wendi ke kan.. bajet omputih Kawasan ladang, jauh 30-40 minit dari bandar Perth. Sampai-sampai, makan dulu. Lapar + sejuk. Suasana Wandi, disambut lagi dengan Encik Daud, Puan Zainab (isteri pertama) Puan Sarah (isteri kedua) dan si nakal Berkat, anak Puan Zainab. Terpesona sekejap tengok ke-handsome-man Encik Daud. Rambut perang tuh! Terbuai-buai macam iklan Pantene. Puan Sarah dan Puan Zainab jangan baca blog nih. Habis nanti salah sangka :D
 
segak kan Encik Daud ni? baka Arab, aktif dan lasak. bulu berkilat

garang betul.. kuda pun tahu marah anak kalau nakal sangat
bulu berkilat semacam

Sarah bawak anak tiri jalan-jalan



hebatnya kalau manusia pun dapat berpoligami seindah ini kan?
 Itu coretan pertama di Perth. insyaAllah akan dikongsikan lagi. Bumi Tuhan itu luas, Cuma yang sempitnya, roh dan akal kita. Semoga berjaya menjadi abid dan pejuang.

Salam.. Jangan lupa..
Allah Mencintaimu..