Rabu, 27 Ogos 2014

DIY : Inovasi dan Kreatif *tersedak*

Bismillah..

Pernah beberapa kali ku membelek-belek buku tentang dekorasi rumah, lagi-lagilah bila masuk ke dalam IKEA, rasa macam nak beli semua benda untuk hiaskan rumah idaman. tapi sebenarnya ada banyak cara untuk kita berjimat melalui kreativiti yang praktikal dan sangat memuaskan!

tak faham? jom scroll ke bawah..


( 1 ) tak payah susah-susah beli wallpaper

:: tak salah kalau korang nak hiaskan rumah dengan apply wallpaper pada dinding rumah. bagi ku, kalau ruangan yang menjadi tumpuan, tak apalah tapi untuk ruangan yg agak privasi atau tertutup macam bilik anak atau ruangan membaca ke, bolehlah try guna tips ni.

bakul laundry yang dah rosak tu, jangan dibuang! ambil bentukkan elok-elok macam kat dalam gambar tu dan korang dah boleh mulakan wallpaper DIY korang. sangat praktikal dan kemas!

:: 9/10 ::

( 2 ) tak perlu pening cari tempat menggantung aksesori

:: ku pernah tengok kawan yang survey benda-benda macam ni sampai nak botak kepala. nak sangkut aksesori saja pun! harga boleh mencecah hingga RM89. terkujat sekejap.

jadi, kalau ada almari yang nak dibuang tu, ambil lacinya dan catlah sendiri. tak kisahlah guna semburan cat ke, buncho atau cat minyak. kalau laci tu nampak terkopak-kopak pun, cantik apa! klasik, vintage. jimat sudah..

untuk button menggantung aksesori tu, boleh ditambah apa-apa. sebab biasanya laci ada satu tombol saja, kan? boleh paku kiri kanan dan cover dengan apa-apa benda yang comel dan praktikal utk menjadi tempat menggantung.

:: 7/10

( 3 ) penjimatan ruang
:: yup! ku setuju bahawasanya papan seterika sangatlah memakan ruang dan selalu rasa leceh bila sampai part nak kena lipat dan simpan. kadang-kadang berdentum bunyi lantai bila papan seterika yang disandar pada dinding, jatuh terhempas.

untuk penjimatan ruang, korang bolehlah cari penyangkut baju yang macam dalam gambar tu (lurus) atau cari yang besi (teguh, kuat) Janganlah guna penyangkut baju yang biasa-biasa beli dari kedai RM2 tu! yang plastik tu. mahunya habis penyangkut baju rumah korang, hari-hari lendut.

pada bahagian penyangkut tu, bolehlah korang sangkutkan pada getah kain alas seterika di bahagian belakang. sukanya ku dalam gambar ni sebab dia sangkut di belakang pintu. terlindung, kemas dan kalau jatuh pun, tak kena pada insan yang ada di balik pintu. kan?

:: 10/10 ::

( 4 ) tak perlu mengangkut

:: kebanyakan botol cecair sabun berat dan kadang-kadang boleh terbalik dan tumpah ke lantai *membazir* selalu jugak sabun terkena tangan. kalau kulit tangan jenis tak tahan macam ku, memang T____T lah. perit!

sediakan bekas air macam ni, dan satu cawan kecil utk ambil sabun dari bekasnya. lebih baik cari bekas yang atas penutupnya boleh dibuka sepenuhnya. janganlah guna bekas air kenduri kawen tu. dahlah tak see-thru, naya je kalau orang ingat tu yogurt ke hape ke kan, perisa Dynamo.

:: 6/10 ::

no more semak semak

:: mak ku selalu pening kepala bila melibatkan hal-hal berwayar ni. lagi-lagilah bila cucu pakat balik, ada yang tersadung. kalau dia je tersadung, tahan lagi. ini.. sekali dengan laptop yang bersambung dengan wayar pun tersadung sekali! semak semak semak =____=

pastikan guna penyangkut baju macam dalam gambar. penyangkut baju yang selalu ada kat kedai baju.

:: 8/10 ::
bukan hanya utk aksesori

:: hah, gambar ni contoh saja. ku terfikir, hairband, stokin, handsock/coverhand pun boleh! praktikal. ku ni selalu kelam kabut bila En Q dah bunyikan 'alarm' bila kitorang in rush nak pergi satu tempat. untuk ibu kepada 2 anak ni, ku perlu bahagikan masa kepada 4 bahagian.

2/4 siapkan 2 orang anak dan keperluan mereka
1/4 pastikan rumah bersih
setengah/4 pastikan keperluan En Q
dan.. tentulah ku hanya ada setengah/4 untuk diri ku sendiri.

ku hanya perlu menyambar sahaja dan bersiap laju tapi kemas. jadi, benda-benda macam ni memang praktikal utk 'menyambar' mummy macam ku.

:: 9/10 ::

double jimat

:: mujahadah sekali bila ku pergi ke rumah orang atau tandas awam, tumpang mandi/guna bilik air mereka dan... tak ada penyangkut! tak kisahlah penyangkut tuala ke, penyangkut baju ke, paling kurang pun, 2, 3 ketul paku yang terpacak kat dinding.

ku akan berdiri lama.........memandang ke sekitar bilik air memikirkan di mana harus ku meletakkan tuala, tudung dan lain-lain, di tempat yang selamat dari percikan najis. tandas tempat bernajis kutt..

ku selalu tengok orang sangkut kat atas pintu saja (selalunya kat tandas awam) dan juga sangkut kat tingkap yang berpagar (selalunya di tandas rumah). ok..... ku hanya akan letakkan di tempat yang sama selepas dah ada orang buat macam tu sebab...

C   I   C   A   K
C  I  C  A  K
C I C A K
CICAK
C I C A K
C  I  C  A  K
C   I   C   A   K

kena sebut banyak kali supaya rasa ianya haiwan yang comel dengan nama yang unik -___- haiwan tu hobinya adalah melaburkan saham di tempat-tempat yang selalu orang letakkan baju/tuala diorang dalam tandas tu. kat tingkap, kat atas pintu... why C I C A K yang comel.. why... NAJIS TAHU??

jadi, tolong berhati-hati. sensitif sikit dengan keadaan tandas kita supaya satu rumah tak bernajis. kan haru baju yang terkena black and white Cik C I C A K tu dibawa bersolat!

korang boleh guna tombol pintu yang dah tak digunakan lagi macam kat atas tu.. atau korang boleh guna apa-apa sahaja benda yang mudah untuk disangkutkan kain padanya. praktikal. jimat. tak payah beli penyangkut baju yang lekat-lekat tu pastu tiba-tiba tertanggal. dengan baju-baju kita sekali basah.

:: 9/10 ::

Antara kes yang selalu membuatkan En Driver menjeling tajam sepantas kilat

:: kadangkala hati yg riang ria bila dah sampai ke home sweet home selepas kepenatan yg amat membuatkan kita tidak sedar jarak antara pintu dan Encik Dinding.

Kukk!

Tersentap jantung bila pintu kereta terhantuk kat dinding. Cepat-cepat pandang EnDriver. Kalau tak perasan, boleh cepat-cepat cibut masuk rumah tapi kalau dia dengar? Hah, cair kena tenung.

Gambar di atas memang praktikal sangat. Samada guna bahan dari getah ataupun foam, sangat membantu di saat kita terlupa utk berjaga-jaga. Lagilah kalau yg ada anak terlebih gula. Buka pintu semangat semacam. No worries lepas dah tampal benda alah ni. No money. Spend ur minutes and minimal energy

:: 8/10 ::

Mudah memudahkan

:: "zin, carikan buku Barat di Ambang Maut kat rak atas sana~~" kata umi (ala-ala ayat karangan) haa.. Naik je tingkat atas, rasa diri sendiri maut tengok buku penuh kat rak. Telek punya telek tak jumpa. Menangis keluarkan semua buku barisan hadapan sebab nak cari di bahagian belakang dan menangis kena susun balik satu-satu. *hiperbola*

Praktikal, kan? Tak payah menghabiskan masa keluarkan buku dan susun balik sambil seret dahi kat pintu rak.

:: 10/10 ::

Inovasi

:: simpan kunci dalam kasut. Heh.. Pencuri gelak je. Ku pernah pergi satu rumah ni, takde org. Ku usha lama-lama rak kasut dia di tepi pintu. Rasa macam nak buat eksperimen je. Jadi ku capai kasut paling buruk, tingkat 2 rak dan penyet-penyet kasutnya.

BINGO!!

Kunci rumah dalam tu. Seeeee..

Jadi praktikalnya gambar di atas, ambil mana-mana botol ubat kosong atau botol asam mo fa kor tu pun boleh, lekat rumpt ke atau nenas batu mcm kat atas ni, pastu letak kunci dalamnya. Janganlah pergi tampal pokok pisang. Hilang kuku nak korek balik. Tanam kat tanah laman tapi janganlah nanti cari tak terjumpa. Nangis cakar tanah nanti. Boleh juga tanam dalam pasu bunga, secure sikit.

:: 10/10 ::
Talam dua muka

:: dwi-fungsi. Peribahasa tu hiasan semata. Tiada kaitan antara hidup dan mati. Cantik, kemas, jimat, licik. Hee..

:: 8/10 ::

Dah pernah jumpa org buat mcm ni..

:: lepas beli barang dapur, wajib simpan plastiknya. Pusing guna semula utk buang sampah dll. Tp selalu berterabur dan makan ruang laci utk simpan.

Tak nak beli, buat macam ni. Guna kotak tisu tapi simpanlah di tempat tersorok. Tercengang tetamu nanti. Mencemar pemandangan.

:: 6/10 ::

Hawauw..

:: praktikal utk wanita sebenarnya dan juga yg bela binatang peliharaan yg tak dihantar ke Yun Nam.

Selalu masalah asrama/bilik perempuan yg berkarpet, inilah. Segan bila org datang dan menggentel karpet, kumpul rambut kita.

Ada dua cara. 1) kena rajin dan bertenaga, berus karpet guna berus baju yg kering, dalam bentuk bulatan. 2) cara jimat tenaga dan lebih mudah, guna penarik air. Getahnya akan memerangkap rambut.

:: 10/10 ::


Jimat masa

:: yg bertukang, lagilah yg memaku atas tangga. Payah benor nak naik turun ambil paku, lagi hangat paku kat tangan jatuh ke bawah. Dari beg di pinggang, ku lebih sukakan cara ini. Tak payah tunduk dongak ketuk tunduk balik hAa..

Lekat besi berani/magnet kat bawah pemegang tukul tu. Quick and easy. Simple tapi sangat-sangat praktikal

:: 10/10 ::


..................
..................

Cukuplah perkongsian setakat sini. Lama benar tersimpan dalam draf disebabkan ke-bz-an yg kekononnya sgt bz. Semoga memberi manfaat dan terima kasih kerana berjaya membaca ke noktah ini.

P/s 

Salam. Jangan lupa..
Allah Mencintaimu..

5 ulasan:

  1. Balasan
    1. sharing benda yang bermanfaat ^^, btw, tq jenguk saya d sni

      Padam
  2. Salam perkenalan.. bagus semua idea2 di atas ni

    BalasPadam
  3. oke deh saya akan coba,,
    mudah"an berhasil,,

    BalasPadam
  4. wahh byknye boleh diy..niceee :)
    http://ninafarhanawm.blogspot.my/2017/01/pengedar-sah-shaklee-salak-tinggi.html

    BalasPadam

Terima kasih atas kunjungan (^^,)
Sila-silalah tinggalkanlah jejak kalian di sini
supaya mudah ku membuat kunjungan semula.