Ahad, 24 Ogos 2014

Nak Kahwin Tak Kahwin

Bismillah..

Ajet-ajet calon menantu

Baru-baru ni, keluarga kami ditimpa musim 'usik-mengusik'. Maklumlah, hampir setiap tahun ada saja keramaian yg diraikan. Tahun ni baru saja berlalu hari kelahiran anak ku pada 3 Februari, cucu ke...... Nantilah ku kira. Huh. Kemudian, menyusul pula perkahwinan adik ku, Ikram dan Nabila pada Mac. Kemudian, kelahiran anak kak long ku yg ke-7, cucu ke........ Kira nanti jugaklah >.<

Dan kini, benih-benih keraian tu mula nampak. Abang ku, si semut tu dah mula nampak jodohnya di ufuk-ufuk timur gitu. Agaknya sedikit pahit kerana terasa diri menjadi bendul waktu Ikram kahwin tempohari. Hehe.. Sorry ya abang.

Macamana nak kahwin ni =="

Tapi zaman sekarang.. Nak kahwin paling-paling pun 5, 10 ribu. Mana main rat rat (Ratus) ni.. Orang yg belajar tinggi-tinggi dan bekerjaya pun tak menjadi jaminan utk hidup bebas tanpa hutang. Semuanya nak demand. Mungkin malu dikata orang kalau majlis tak seberapa tapi bagi ku, ku lega kalau datang ke majlis yg bersederhana biarpun majlis orang kaya.


Rasulullah s.a.w. bersabda: "Qanaah adalah harta yang tidak akan hilang dan simpanan yang tidak akan lenyap.''
Baca kisah perkahwinanSiti Fatimah credit 

Biar sederhana asalkan praktikal.

Ada yg macam nak jadikan perkahwinan ni satu benda susah susah susah sangat. Maskahwin ribu riban. Banglo sebijik. Kereta 2 bijik. Dalam akaun cukup jaminan untuk hidup 100 10 tahun akan datang. Bukankah perkahwinan itu salah satu pintu rezeki? Nak tambah Yakinlah dgn Allah (nasihat utk diri)

Itu konsep yg selalu umi buat. Macam majlis Kak Tirah (anak ke4) digabungkan sekali dengan majlis kahwin Abe (anak kedua). Waktu akad hanya keluarga terdekat. Bila majlis berlangsung, sederhana sahaja. 2 pasangan terus dan keluarga tak perlu susah payah nak curi masa untuk datang ke majlis banyak kali. Iyalah. Adik beradik 11 orang. Jenuh tetamu nak hadap tuan rumah yang sama saja. Klu sekampung, tak apa juga. Ini nak mengatur masa, kos duit minyak dan tol, kos perbelanjaan sepanjang perjalanan, belum dikira penatnya lagi. Jadi, kita memudahkan orang.

Lagi satu, kami buat di rumah. Sebab, ku memang selesa kalau majlis yg ada tempat utk bersantai. Lagilah kalau majlis di saat matahari terpacak atas kepala. Ditambah pulak ada anak kecil yang sikit-sikit mintak mak dia jadi Super Saiya =. .=

Berbalik pada isu asal, KOS. Ughhh.. Ini antara senarai 'wajib tayang' sebuah majlis yang LENGKAP.

:: Sewa dewan
:: Deko Dewan/Majlis
:: Katering
:: Kek Kahwin
:: Doorgift/Goodies
:: Upah Gubah Hantaran
:: Baju
:: Upah Mak Andam
:: Deejay
:: Retis/Kumpulan Nasyid (Penyanyi) /Kompang
:: Fotografi

Memang ribu reban riban kan? Jadi hari tu umi agak fenin la fikirkan macamana ya kalau abang semut ku ni nak adakan majlis lagi. Lantas, dengan bernas bernas bling blingnya Ikram melontarkan hujahnya.

"Umi nak fenin-fenin buat apa? Tengok ni..."

Dan, dia mula buat job-list untuk kami semua.

:: Sewa dewan = buat di rumah, cuma sewa 2 khemah untuk tetamu duduk di luar dan lainnya boleh duduk di laman rumah (alas tikar : praktikal utk kanak-kanak kecil mengkeretek) dan dalam rumah (utk wanita selalunya)
:: Deko Dewan/Majlis = menantu perempuan, Kak Siti (menantu) dan Nabila (menantu) yang rajin menggubah dan merancang.
:: Katering = umi suka memasak dan mampu memasak utk ramai (macam di kenduri anak-anak sebelum ni) pembantunya Abe dan Bai yg sememangnya kerja katering
:: Kek Kahwin = Kak Wani (menantu) kerja di bakeri
:: Doorgift/Goodies = cupcakes umi sudah tentunya!
:: Upah Gubah Hantaran = Kak Siti, Kak Wani, Nabila
:: Baju = Kak Siti boleh survey dan cari
:: Upah Mak Andam = Kak Siti ada kursus mekap dan dandanan
:: Deejay = Abe
:: Retis/Kumpulan Nasyid (Penyanyi) /Kompang = Abe (Nasyid) Bai (backup) Atul dan Am (kompang)
:: Fotografi = En Q yang sememangnya bekerjaya sebagai fotografer.

Hah, lengkap! Ikram dah boleh jadi organizer Dah 50% jimat. Hanya tinggal kos perbelanjaan. Upahnya adalah kebahagiaan berkumpul bersama. Ukhwah :)

Oppss.. Tertinggal lagi satu tugasan.

:: Mengemas dan Menyental's Team = adik-adiklah! Siapa lagi, kan? Ingat korang cumil sangat nak jadi flower girl? =___="

Eh.. Ku macam tak ada je dalam senarai di atas? Sebabnya ku akan menyendeng di semua task yg ada. Kononnya yang paling bz.. Sekian



P/S : terima kasih Allah, atas nikmat dan kesempatan ini. Jangan tkut ada anak ramai....

*****
Ku   : Kim takyah kahwin, boleh?
Kim : (=.=")

Salam.. Jangan lupa,
Allah Mencintaimu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih atas kunjungan (^^,)
Sila-silalah tinggalkanlah jejak kalian di sini
supaya mudah ku membuat kunjungan semula.