Sabtu, 6 Disember 2014

First Giveaway | by Kamamimi | Bahasa M

Bismillah..

Waktu baca nama KAMAMIMI, teringat waktu era jambu tudung senget sekolah rendah, kemain batak dengar kawna-kawan cakap dalam Bahasa M. Bukan bahasa Melayu tapi Bahasa Menyusahkan! Semua perkataan jadi panjang. Lepas tu semangatlah belajar. Gigih cakap laju-laju, bila dah pandai ajet-ajet cakap sambil jeling orang sebelah sambil dalam hati berkata, "Kaumau hamadomo? (Kau hado?)" Bangga tak hingat!

Bila dah besar, ingat balik apa yang ku buat dulu, masuk bawah kerusi pun masih rasa menebal malu, Budak-budak baru nak up-kan? Masing-masing nak bersaing, nak kejar siapa dulu, siapa ada, siapa paling ohsem,

Kau ada patung Barbie, ku ada patung kertas boleh tukar-tukarkan baju dia. Kau ada tali skipping, ku ada tali getah disambung panjang-panjang dan main lompat-lompat sambil menyanyi, "Rumah terbakar, panggil bomba. Bomba datang berlumba-lumba, haip!!" Kau ada koleksi pemadam buat main lawan-lawan, ku ada koleksi pemadam yang ku kikis kasi putih setiap sisi pemadam tu. Hah? Siap pemadam bentuk strawberi lagi!

Memang legend-lah bahasa M ni. Kenangan betul. Membuatkan ku terfikir, betapa besarnya pengaruh kawan dalam tempoh menjadi remaja. Apa yang kita ikut, yang kita minat, yang didedahkan pada kita, itulah yang akan membentuk cita-cita kita. Melihat anak-anak sekarang yang dah terdedah dengan macam-macam perkara, ku terfikir bagaimana mampu anak-anak ku menempuh tempoh itu tanpa diganggu gugat akhlak dan disiplinnya.

Semoga kita semua berjaya di dunia apalagi di akhirat. Doa sebagai senjata, ibadah sebagai pengantara.

[ Banner ]



First Giveaway by Kamamimi

Jom lah join bagi meriah. 50 + + pemenang dicari!

Ditaja oleh :
Kamamimi | Nur As | Kasut Kusut | NaD Dea | Mohd Noor Shawal | BudakVanilla | Syahirah  Valiant | Cik N.A | Kemanyerla | Mrs. A | Norihan bt Yusuf | Allene | Chocake watie's kitchen | Iola | Budak | Frau Lisa | Nurashikin ZA |


23 November 2014 - 23 Disember 2014

[ Syarat Lain]


Kamamimi | Nur As | NaD Dea [/] | Mohd Noor Shawal [/] | BudakVanilla | Syahirah  Valiant [/] | Cik N.A [/] | Kemanyerla [/] | Mrs. A [/] | Norihan bt Yusuf [/] | Allene |Chocake watie's kitchen [/] | Iola [/] | Budak [/] | Ruqaiyah Amanina [/]

Frau Lisa |  [/]
Nurashikin ZA |  followers 585
Kasut Kusut | serius, tak ingat followers ke berapa T__T

 Salam. Jangan lupa, 
Allah Mencintaimu..

8 ulasan:

  1. Hi ... Blog walking dari segmen yang sama ... Jangan lupa singgah jalan-jalan kat SiNi & Join contest kat SiNi ... Semoga sentiasa sihat & dimurahkan rezeki ...

    BalasPadam
  2. Hi ... Blog walking dari segmen yang sama ... Jangan lupa singgah jalan-jalan kat SiNi & Join contest kat SiNi ... Semoga sentiasa sihat & dimurahkan rezeki ...

    BalasPadam
  3. singgah dari segmen yang sama..


    jemput join segmen Ira ye :)
    http://syahirahvaliant.blogspot.com/2014/12/segmen-klik-button-follow-by-syahirah.html

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum... Dari Segmen yang sama : ) http://mun-rah.blogspot.com/2014/11/first-giveaway-by-kamamimi.html
    Follow me Back! Done follow you :) Tq

    BalasPadam
  5. Kenapa nama Nur As dan Kamamimi tidak bertanda ye? jeng jeng jeng
    Hehe siap mukadimah tentang bahase M, thumbs up

    Assalamualaikum. Baru berkesempatan nak blogwalking peserta :)
    terima kasih sudi join.

    Pemenang dah diumumkan tau! yang join 60 orang, and yang bertuah lebih 50 orang tau. Haa besar kemungkinan korang boleh menang ni.

    Pemenang First Giveaway by Kamamimi

    nanti kalau kamamimi buat giveaway lagi, join tau ^.^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ada tuah d sni. terima kasih atas mkluman. tak bertanda? maaf. lupa update sbb hri tu error. dah follow. jgn risau ya

      Padam

Terima kasih atas kunjungan (^^,)
Sila-silalah tinggalkanlah jejak kalian di sini
supaya mudah ku membuat kunjungan semula.