Rabu, 31 Disember 2014

RCN | Allah Sayang Lebih Dari Malaikat-Nya

Bismillah..


Pada awalnya, ku baru nak beri cabaran entri pada diri sendiri sempena dengan Maulidurrasul, cabaran satu entri satu hari tentang kebesaran Rasulullah dengan berlabelkan RCN : Rahsia Cinta Nabiku tapi kesibukan yang menjelang dan berbagai-bagai perkara terjadi menyebabkan ku terpaksa menjauhi laptop buat sementara. Apalagi ku menghadapai dengan sistem auto-publish. Entah di mana silapnya. Ada la blogwalking sikit-sikit menggunakan smartphone. Itupun line Maxis merangkak sama macam meranduk air di waktu banjir.

Banyak segmen tanda sokongan nak ikut serta tapi terpaksa tinggalkan berlambak di dalam draft. Segmen INI pun di-upload menggunakan apps Blogger yang tak berapa nak blogger.[ Malaysia Dalam Perhatian Allah ]Sekadar perkongsian dari kawan-kawan untuk rakan-rakan yang sudi menjengah blog yang masih baru berputik ini.


Ya... di balik titis-titis hujan yg jatuh, 
Allah membawa bahasa cintaNya kepada manusia...

Allah tidak zalim...
Malah Allah kasih...
Lihatlah dengan hatimu..
Andai air bah ini tidak menjadi tragedi, pasti konsert-konsert ambang tahun baru itu akan diadakan..
Berapa ramai anak2 luar nikah akan dilahirkan...

Lihatlah lagi..


Allah memberi kita ruang utk memberi sedekah...menghulur bantuan..

Lihatlah lagi...


Masjid-masjid diwarnai dengan bacaan Yassin, tahlil dan solat hajat...
Jika tidak kerana air bah, barangkali jemaah hanya datang untuk bersolat sahaja..

Lihatlah lagi kasih Allah...
Semua para pemimpin turun padang buat kerja dari mereka duduk saja..

Lihatlah lagi..


Dana kerajaan dapat disalurkan pada jalan yg betul..
Andai air bah ini tidak hadir, mgkin juga rasuah melata sana sini...

Allah memelihara M'sia dgn kasihNya..

Ini ujian...ujian ini pasti tidak lama..
Ujian untuk menyatukan seluruh insan..

Sampaikan kepada mangsa-mangsa banjir..
Supaya mereka juga dapat melihat musibah ini sebagai jalan untuk mereka membantu negara menyelamatkan 'sesuatu' dr 'sesuatu'.


"Kadangkala Allah beri musibah untuk elakkan musibah yang lebih besar..
"

Allahuakhbar..[ Doa Malaysia Buat Indonesia dan Mereka ]


[ Allah Sayang Melebihi MalaikatNya ]


Telah bersabda Rasulullah..

“Sesungguhnya Allah telah menciptakan Jibril dengan bentuk yang sangat elok. Jibril mempunyak 124,000 sayap. Di antara sayap-sayap itu terdapat dua sayap yang berwarna hijau seperti syaap burung merak.”

“Sayap itu antara timur dan barat. Jika Jibril menebarkan hanya satu daripada beberapa sayap yang dimilikinya, maka ia sudah cukup untuk menutup dunia ini.”

Setelah memandang dirinya yang tampak begitu indah dan sempurna maka malaikat Jibril pun berkata kepada Allah, “Wahai Rabb ku, apakah Engkau menciptakan makhluk lain yang lebih baik dari aku?

Kemudian, Allah pun menjawab, “Tidak.”

Mendengar jawapan Allah, maka malaikat Jibril pun berdiri dan melakukan solat sunat dua rakaat untuk bersyukur kepada Allah. Pada setiap rakaat solat yang dikerjakan oleh malaikat Jibril, dia menghabiskan masa selama 20,000 ribu tahun lamanya.

Setelah Jibril selesai melaksanakan solatnya, kemudian Allah pun berfirman kepadanya.

“Wahai Jibril, kau telah menyembah Aku dengna ibadah yang sungguh-sungguh dan tidak ada seorang pun yang menyembah Ku seperti ibadah yang kamu lakukan. Akan tetapi, di akhir zaman nanti, akan darang seorang Nabi mulia, yang paling Aku cintai bernama Muhammad.

Dia mempunyai ummat yang lemah dan sentiasa berdosa. Seandainya mereka mengerjakan dua rakaat walau hanya sebentar dan dalam keadaan lupa dan serba kurang, dengan fikiran melayang-layang dan dosa mereka pun besar, maka demi kemuliaan Ku dan ketinggian Ku, sesungguhnya solat mereka itu lebih Aku sukai daripada solat mu.

Hal tersebut kerana mereka telah mengerjakan solat itu di atas perintah Ku, sedangkan solat kamu bukan atas perintah Ku.”

Setelah mendengar hal tersebut, Jibril pun kembali bertanya kepada Allah, “Ya Rabb ku, apakah Engkau berikan kepada mereka sebagai ganjaran atas ibadah mereka pada Mu?”

Maka, Allah pun berfirman yang ertinya, “Ya Jibril, akan Aku berikan (kepada mereka) syurga Ma’waa.”

..........          ..........

Tiada alasan untuk kita berputus asa. Allah sendiri beritahu, betapa kasihnya Dia pada kita yang terlalu jauh bezanya dengan para malaikat yang suci dari dosa. Walau diuji sebagaimana susah pun, harapnya janganlah kita meninggalkan perkara yang wajib, SOLAT.

Biarpun solat dalam serba kekurangan, tidak sihat, tidak selesa, namun andaikata kita benar-benar berusaha untuk melaksanakannya, maka di situ mana tahu mungkin ianya adalah solat yang dipandang Allah.

Teruslah bertaubat walaupun kita tahu, dosa itu tak mungkin kita akan terlepas darinya. Allah itu ada.. Kita yang selalu lupa..

[ Berdoalah.. ]Membaca post ini, ku tersedar akan sesuatu..

Ada benarnya di situ. Kita manusia yang suka menuding. Kata guru ku, jangan salahkan orang hatta musuh sekalipun kerana itu memang tugas mereka, peranan mereka. Apa yang penting, bagaimana hati kita menghadapinya.

 [ Salam Ukhwah Buat Semua ]


Salam takziah buat semua yang kehilangan.
Salam kasih sayang buat semua saudara yang membantu biarpun hanya dengan sepotong doa.


Salam kekuatan juga buat kakak ku, Athirah yang dikasihi. Pilu hati, masing-masing diberi ujian. Suami terlantar sakit, dalam usia yang muda, anak-anak masih kecil dan sedang mengandung lagi. Semoga Allah memegang hati mu dengan kekuatan yang luarbiasa.YA ALLAH, KAMI MENGHARAPKAN KEAJAIBAN.

Berbahagialah dengan ujian. Kita dalam perhatian Allah.

Kaum Adam Bani Roslan ^^
BELAJAR BERLAPANG DADA DENGAN UJIAN

 Salam. Jangan lupa, 
Allah Mencintaimu.


5 ulasan:

  1. ada hikmah di sebalik ujian ini :)

    BalasPadam
  2. takziah buat semua mangsa dan mereka yg menimpa musibah..ya Allh berat betul dugaan mu kami hanya mampu redha

    BalasPadam
  3. Semuanya dah tertulis. Ada hikmah di setiap kejadian.

    BalasPadam

Terima kasih atas kunjungan (^^,)
Sila-silalah tinggalkanlah jejak kalian di sini
supaya mudah ku membuat kunjungan semula.