Khamis, 2 Julai 2015

Idea Resepi | Lassi Mangga

Bismillah..




Rezeki tidak terduga, dalam selitan ujian tak pernah Allah biar tanpa imbangan nikmat hingga kita tak mampu nak pertikaikan dan bertanya, "Mengapa aku diuji?"

Tempohari, dapatlah berkumpul bersama adik beradik yang ada, mahal tu sebab adik beradik 11 orang belum lagi ditambah dengan anak masing-masing yang merenyut dan merenyam.

Alkisah berkumpul itupun meraikan kedatangan Kak Long ku yang datang nun jauhh dari Johor. Memang mahal kalau Kak Long dapat turun ke KL sebab dengan situasi anak yagn kecil dan ramai, sulung hingg kelima jarak usianya setahun seorang dan 2 lagi, Raudah serta Abdullah yang cinonet, kos perbelanjaan lagi, dengan curi masa lari dari jadual persekolahan.

Makanya Abang Peringat gigihlah membeli mangga. Kalau dah lelaki yang membeli mereka memang nampak rege murah saja kan?  ^^
Tak sedar mangga tu dah lembik, dah terlebih masak dan memang tak berapa nak sedap kalau dimakan begitu saja. Makanya datanglah idea untuk buat Lassi Mangga ni.

Pertama kali buat, licin habis. Sanggup Abang Semut ku keluar beli lagi tapi dia dapat mangga yang elok saja sebab yang busuk dan diborong tadi. hehe..

Ternyata lagi sedap kalau kalian dapat mangga yang betul-betul atau terlebih ranum. Lemak manisnya sendiri dah cukup menyengat.

Jom intai resepi!

nampak yang oren lebam-lebam tu? itu  yang ohsem sekali!

1) Kupas mangga, potong kecil-kecil. Ku guna 8 biji mangga.

abaikan keadaan tin yang dibuka oleh insan bernama lelaki

2) Susu Pekat dan Susu Cair secukupnya.
3) Air Gula
4) Yogurt Plain
5) Secubit garam

**setiap kuantiti bahan adalah mengikut citarasa. Kalau tak cukup lemak,
tambahlah susu cair.


get ready!

6) Ais!

Tak perlu air. Kisar saja semua bahan bersama. Kalau ada yang tak cukup rasa, kisar semula.
Jangan kacau saja dalam jag tu, rasanya tidak akan sebati.

tadaaa!!

Dapat 1 jag besar 3 liter, minum sampai muntah x___x

Jadi kalau ada mangga-mangga yang lebam, jangan dibuang! Itu part paling ohsem untuk Lassi Mangga.

Nota : kalau tak ada Yogurt Plain pun tak apa, sedap juga!
Harap bermanfaat untuk resepi pembuka iftar yang manis dan menyelerakan.



Nah! Siap edit senang nak save ^^

Salam Ramadhan



2 ulasan:

  1. Sedapnye air ni..kalu letak ESP lagi full of protin dan so yummy..jadi smothies là...thanks sharing ni.boleh buat sebagai buka puasa nanti..

    BalasPadam

Terima kasih atas kunjungan (^^,)
Sila-silalah tinggalkanlah jejak kalian di sini
supaya mudah ku membuat kunjungan semula.