Khamis, 17 Julai 2014

Cik K....

Bismillah..

sekadar gambar hiasan...
Sejak dua menjak ni, ku perasan En Q macam dah terjatuh hati pada Cik K walaupun Cik K tu bermisai. Mungkin sebab asyik bertembung saja bila balik ziarah Tanjung Malim. Ku pening! Aduhai.. rasa macam tersayat pun ada T_T kalau boleh, ku taknak menghadap Cik K tu. Dilema dilema..

Bila balik ziarah Tanjung Malim, En Q mesti tanya, “Cik K ada tak?”

Ku akan terkebil-kebillah nak menjawab. Kalau umi ada, lega sikit sebab umi dah biasa dengan Cik K tu. Ku walaupun dah biasa jumpa tapi nak bergaul dengan Cik K tu kurang. Ku tak sanggup nak berperang dengan Cik K. Rasa macam memalukan diri sendiri pun ada. Bila ku Googling pasal perasaan ni, rupanya ramai orang bergelut, bukan ku je. Tak sangka! Yang berusia pun ada!

Kadang-kadang tu, bila ku di rumah lega sangat bila Cik K tak ada walaupun teringat-ingat. Rindulah jugak. Kami pernah rapat suatu masa dulu. Tapi, dalam lega-lega tu, tiba-tiba En Q balik dia bawak sekali Cik K! Ku rasa nak panggil umi datang ke rumah je T___T   why me?? Dramalah sangatkan..

  ok, ok.. Cik K tu Cik Toh Puan IKAN KELI

Siapa kata bermisai tak mengancam -______-

Nak tak nak, ku kena hadapi jugak. Ku pakai tudung lengkap dengan purdah, pakai handcuf handsocks sampai nampak hujung jari je, pergilah menghadap Cik K yang suka sangat nak melatah-latah kat dalam kuali! Siap senduk kat tangan kiri, penutup periuk tangan kanan, ala-ala Khaulah Al-Azwar ku pun menuju ke depan. Aduh...

Sabarlah.. Ia cuma seekor keli.. T__T
Kenapalah Cik K suka sangat meletup-letup ni T_T dapat pulak anak beranak yang suka makan bersantap dengan Cik K. Kalau lauk Cik K je, mesti nasi tu bertambah-tambah.

Ku tengok kadang-kadang umi pun berperang juga tapi alah bisa tegal biasa. Meletup-meletup pun siap 4,5 round Cik K goreng atas meja. Makin ngeri sebab pernah tengok orang bertompok-tompok muka kena minyak menggoreng tu T__T

Ku tengok banyak petua umi dan orang lain guna. Antaranya ::

Buang/kikis lendir yang ada pada badan ikan tu guna hujung pisau atau apa-apalah sampai hilang lendir tu. Ada yang kata, sebab ada ketul darah yang tertinggal tu pun punca meletup.
:: ku dah cuba. SADIS! 4/10

Simpan ikan dalam peti semalaman (tapi nanti hilang manisnya) dan goreng esoknya. Lendir hilang langsung.
:: agak praktikal tapi ikan jadi hambar dan tawar. 6/10


Basuh/bilas dengan air kapur
:: ku tak pernah cuba lagi. Ada orang tanya, tak pelik ke rasanya nanti? Katanya, kalau dibilas bersih, rasa sama dan TAKKAN MELETUP (musykill..)

Lepas buang lendir ikan, rendam dan gosok dengan air asam jawa
:: NGERI! Tak tahu mana silapnya. Tetap berperang. 3/10

Waktu nak goreng, gaul dengan garam + kunyit EXTRA TEPUNG GANDUM atau apa-apa tepung aka keli bersalut tepung
:: setakat ni ku guna tepung gandum.. emm.. walaupun dia tak meletup-letup macam hari raya tapi bila sekali dia meletup tu, macam bunyi meriam 5/10

Waktu sedang menggoreng, tutup kuali dengan penutup kuali. Kalau stainless steel, tak nampak. Takut hangit. Gunalah penutup penutup kuali corning ware tu. Perlahankan api bila nak terbalikkan dan kuatkan semula selepas ditutup balik.
:: SADIS! Makin meletup pulak! Sebab bila dah tutup, dia perangkap wap dan air wap masuk dalam minyak dan makin bersukarialah Cik K berhari raya dalam tu. Pasal perlahankan api, ku siap tutup lagi namun SADIS TETAP SADIS. Dah macam ADITAS dah ikan keli tu T__T 4/10

Perah air limau nipis ke dalam minyak menggoreng
:: ku tak pernah cuba tapi.. air bercampur minyak tak meletup ke?? (musykillll)

Akhir ku guna kaedah umi, salai tanpa minyak. Memang best dah rasa manis dia makin naik. Dan menyihatkan. Caranya :

Buang lendir, bilas seperti biasa

Guna kunyit hidup, rasa dia akan lebih naik. Tumbuk kunyit hidup secukupnya. Makin banyak makin sedap.
Gaul pada ikan keli bersama garam.
Gulung/balut dengan daun pisang atau daun keladi kalau dah tak ada daun pisang.
Letak atas kuali yang dah panas dengan api sederhana. Letak sedikit minyak untuk elak melekat. Dalam 2, 3 sudu sahaja.

Tips :

Layur daun pisang supaya tak koyak waktu nak balut

Pada penghujung balutan, cucuk dengan pencungkil gigi/lidi pendek supaya tak terbuka waktu nak terbalikkan nanti.
Guna api sederhana supaya luar dalam masak rata dan tidak terlebih masak.
Eloklah periksa ikan tu dah masak ke belum kerana risiko terrr-mentah tu ada. (ku dah kena sound dengan En Q. Hukk!)

Sedap dihidang dengan air asam. Selalu ku sajikan sekali dengan kerabu kacang botol yang sedap, ringkas dan mudah gila. Resepi umi.. terima kasih umi. Favourite sepanjang zaman. Akan ku update resepi dalam entri lain kali ya. Kalau diizinkan..
Versi salai ni tak puas sangat sebab biasa makan keli, dia punya tulang tepi-tepi tu licin dimakan bila digoreng garing. Tinggal tulang tengah-tengah je.



Tapi...

Apakan daya..

En Q rindukan versi goreng bila puasa dah menjelang ni..

Akhirnya ku Googling lagi sekali baru-baru ni dan cjanggg!! Kredit to KELI OH KELI

Masukkan asam keping ke dalam minyak untuk menggoreng.
:: first round ku letak 2 keping. Ok, dia letup-letup macam mercun pop je. Meletup dalam kuali, tak keluar pun dan tak kerap. Second round, ku keluarkan asam tu dan masukkan yang baru. Ku letak 2 juga. Ok.. macam meletup sekali, agak kuat macam mercun papan. Ku masukkan lagi 2. Ku harap tak masinlah x_x  third round.. aih.. macam dah lain macam. Ku masukkan segenggam terus. Ya ampun.. Alhamdulillah.. soleh-soleh je keli tu berendam 




Syukur, bila dah siap masak berlado, tak rasa masam pun ikannya. Jadi markahnya 8/10 dan tak perlulah berjilbab kat dapur macam ninja dalam video klip Al-Kaafirun dari Generasi Harapan.

siap sedialah kita menggoreng di dapur. hiyakk!
boleh upah diorang kerja di kafe ni..

Tips nak beli ikan keli yang manis :
Ku pernah duduk segelanggang dengan perusahaan kolam menternak keli milik orang Islam. Ikan keli yang paling manis adalah ikan keli di saat umurnya 6 bulan. Maknanya, selepas 6 bulan dia membesar dari saiz anak ikan. 6-9 bulan tempoh kemanisan yang kita boleh rasa hingga ke tulang. Ku tak lalu nak makan Keli Induk. Dah lah payah nak mati, dah siang pun masih berenang-renang dalam sinki. Dah masuk kuali, berenang dalam kuali pulak. Payah =.=”


Biasanta, keli induk warna hitamnya dah pudar. Macam uban la,.

FATTABIOUNI

SUNNAH RASULULLAH :)

**membasuh tangan (ramai yg membasuh tangan tapi lupa ianya salah satu dari sunnah. Setiap kali basuh tangan, niatlah hendak menghidupkan sunnah maka di situ ada pandangan Tuhan terhadap mu)
**duduk dengan betul di hadapan makanan (nabi SAW duduk dalam kedudukan iftirasy, dengan maksud, beradab di hadapan Allah yg sudah memberi rezeki)
**membaca Bismillah
**makan dengan tangan kanan

“wahai anak muda, bacalah Bismillah, makan dengan tangan kanan, makanlah apa yang berdekatan denganmu.”

 **makan dengan suapan yg kecil
**Nabi SAW tidak makan makanan yg terlalu panas. Sabdanya bahawa; tiada keberkatan pada makanan seperti itu
**melicinkan pinggan

“Kalau serpihan makanan jatuh, kutip, bersihkan dan makanlah. Janngan tinggalkannya untuk syaitan.”

**Nabi SAW menjilat jari selepas makanan kemudian bersabda,  “Kamu tidak tahu di cebisan mana terletaknya keberkatan.”  (dari  segi sains, ianya membantu penghadaman)
Mungkin di sisa terakhir makanan itu Allah letakkan keberkatanNya dan mungkin padanya ada penawar dan menyihatkan tubuh badan anda
**memuji Allah selepas makan
**sunat membasuh tangan dan berkumur selepas makan

“Sesungguhnya, Allah meredhai hambaNya yg makan kemudian mensyukuriNya, yang minum kemudian mensyukuri Allah kerana minuman itu.”


salam.. jangan lupa..
Allah Mencintaimu..

Rabu, 16 Julai 2014

Air Mata 1500 Tahun Dahulu yang Masih Mengalir

Bismillah..


dumu'ii

Baru-baru ku menagih balasan kawan-kawan di luarnegara atau yg pernah ke sana, berhijrah, berjuang, menuntut ilmu malah ada yg pergi ke sana sewaktu bergelar pelajar, remaja, kemudian bertemu jodoh dan menjadi seorang isteri. Tidak cukup dengan itu, ada juga yg berbadan dua dan berkeluarga di sana.

Ketabahan mereka, memang ku tabik sekali. Hanya Allah tempat memohon kekuatan. Hanya beberapa bulan ku di Aust, ku sudah dapat memahami kemelut dan arus hati seorang perantau.

Allah memandang kalian dengan penuh kasih, percayalah :)

Lantas, di BBM Group Sweet '92 yang tak berapa nak sweet, ruangan chat Link, seorang teman dari Indonesia yg ku rindui, Afifah yg juga sudah berkeluarga, berkongsikan entri pertamanya yg separuh siap bertajuk Testing membuatkan hati yang lara ini terhibur. Terima kasih ya, Fah. Bahasa Indo indah sekali ;)

Kemudian, dia meng-update semula entri yg sudah di-edit yg ku rasa sangat bermakna dan terkena batang hidung ku sendiri. Boleh jenguk di sini AFIFAH MUNAWWARAH. Sangat mendalam bagi hati seorang remaja dalam memilih hiburan buat dirinya.

Kisah Fah mengingatkan ku kisah sejarah pertama yg membuatkan ku jatuh cinta pada kisah sahabat yg cukup mendidik. Ku masih ingat ketika itu kami baru usai solat di surau pelajar, tidak silap ku, Ustazah Muhsinah mengisi masa kami yg suka menerawang selepas solat dengan menceritakan sejarah seorang sahabat yg diceritakan dari guru kesayangannya.

Pertama kali aku mendongak memandang Ustazah Muhsinah dengan rasa terharu, dengan kisah sahabat bernama Aqashah. mungkin korang dah pernah dengar dan baca, namun ku coretkan di sini kisah ringkasnya agar mendapat keberkatan, mengulangi semangat cintakan Nabi seperti para sahabat. ku masih terasa sebak ketika menulisnya. kisah seorang guru yang merasa itu mengalirkan rasa yang sama pada anak murod yang mendengar. Syukran, ustazah..



ABDULLAH bin Abbas bercerita: “Menjelang wafatnya Nabi saw, diperintahkannya Bilal unruk mengumandangkan azan. Para sahabat dating berduyun-duyun ke Masjid Nabawi memenuhi seruan azan itu, meskipun waktu solat belum tiba.

Nabi masuk ke dalam masjid dan melakukan solat sunat dua rakaat. Kemudian Baginda naik ke atas mimbar dan memulakan khutbahnya yang panjang. Baginda ucapkan puji-pujian kepada Allah Yang Maha Agung sehingga meniis air mata orang yang mengikutinya.

Kemudian, Baginda bersabda: “Ayyuhal Muslimun, aku adalah Nabi utusan Allah, pemberi nasihat dan pembawa kebenaran kepada kalian. Kedudukan aku diantara kalian bagaikan seorang saudara atau seorang ayah yang sangat kasih kepada anak-anaknya. Apabila ada diantara kalian yang merasa pernah dizalimi, ku harap dia mahu menuntutnya dariku di dunia ini sebelum datangnya tuntutan yang amat dasyat pada hari akhirat kelak.”

Berulang kali Nabi mengucapkan kata-katanya itu, tetapi tidak ada suara yang mahu menyahutnya. Siapa gerangan pengikut Nabi Muhammad yang merasa rela  menuntut Nabi saw. Semua sahabat diam termangu. Ada yang terisak-isak menangis menyaksikan ketulusan dan keadilan seorang pemimpin agung ini. Mereka tak dapat membayangkan betapa seorang pemimpin yang agung dan sudah berkorban segala-galanya demi umatnya, tiba-tiba pada akhir hayatnya dan dalam keadaan badan yang sudah lemah masih menegakkan keadilan seadil-adilnya meskipun terhadap dirinya sendiri.

Waktu ini, ku masih terkebil-kebil memahami dan membayangkan suasana majlis itu.


Dalam suasana yang hening dan mencengkam seperti itu, tiba-tiba Akasyah bin Muhshin berdiri dan memecahkan kesunyian, “Aku ya Rasulullah yang akan mengajukan tuntutan padamu.”

Mendengar kata-kata Akasyah seperti itu, para sahabat yang duduk di sekitar Nabi merasa seakan-akan disambar petir yang maha dasyat. Mereka hairan. Kerongkong mereka tersumbat tidak dapat berbicara. Jantung mereka berdebar keras seperti ingin pecah. Suara tangis mereka saling bersahut-sahutan dengan suara tangis dinding-dinding Masjid Nabawi yang ikut menyaksikan peristiwa yang amat mendebarkan itu.

“Biarkan Akaasyah mengajukan tuntutannya padaku, “ kata Nabi menenangkannya hadirin. “Aku lebih bahagia apabila aku boleh menunaikannya di dunia ini sebelum tibanya hari Qiamat kelak. Wahai Akasyah, katakanlah apa yang pernah kulakukan terhadap dirimu sehingga engkau berhak membalas terhadap diriku.”

“Ya Rasulullah, peristiwa ini terjadi pada saat ghazwah Badar.” Kata Akasyah. “Waktu itu untaku berada di samping untamu. Aku turun dari untaku kerana ingin menghapirimu. Tiba-tiba Baginda angkat kayu penyebat unta Baginda dan kayu itu mengenai bahagian belakangku. Aku tidak tahu apakah Baginda lakukan itu dengan sengaja atau kerana ingin menyebat unta itu.”

Waktu ni, ku dah tak puas hati. Apekedehalnya lah dengan Aqashah ni.. -___-

“Wahai Akasyah, Rasul Allah tidak akan mungkin melakukan perbuatan seperti itu dengan sengaja. Tetapi bagaimanapun engkau mempunyai hak untuk membalasnya.” Jawab Rasulullah saw.

“Wahai Bilal, pergilah ke rumahFathimah puteriku dan ambil kayu itu di sana,” kata Rasulullah saw.

Bilal keluar dari masjid sambil menarik nafasnya panjang-panjang. Dia tidak tahu apa yang akan dikatakannya kepada puteri kesayangan Nabi saw. Fathimah pasti akan merasa terkejut sekali apabila diketahuinya bahawa ayah kesayangannya dituntut oleh salah seorang sahabatnya. Bukan menuntut harta, melainkan menuntut qisas denganmembalas sebatan nabi pada belakangnya. Itupun di saat-saat akhir hayatnya dan dalam keadaan badan Nabi yang sering sakit.

“Wahai Fathimah puteri Penghulu alam semesta,” kata Bilal setelah mengetuk pintu dan memberi salam kepada Fathimah. “Nabi meminta sebatang kayu yang dahulunya sering digunakannya untuk menyebat untanya.”

“Untuk apa wahai Bilal?” Tanya Fathimah ingin tahu.

“Nabi hendak memberikan kayu itu kepada seseorang yang mahu mengqisasnya (membalasnya),” jawab Bilal

“Wahai Bilal, apakah ada orang yang sanggup memukul Nabi dengan kayu itu?”

Tanpa menjawab, Bilal meninggaklkan rumah Fathimah sambil membawa kayu itu. Sesampainya di masjid, Bilal memberikan kayu itu kepada Rasulullah saw yang kemudiannya diberikan kepada Akasyah. Abu Bakar dan Umar menyaksikan kejadian itu dengan penuh keharuan. Mereka berkata: “Wahai Akasyah, kami mahu menjadi tebusan Nabi saw. Balaslah kami asal jangan engkau balas jasad Nabi saw.”

“Biarkanlah Akasyah wahai Abu Bakar dan Umar. Sungguh Allah Maha Tahu apa akan kedudukan kalian,” kata Nabi meyakinkan dua sahabat ini.

“Wahai Akasyah, jiwa ini tebusan untuk Nabi saw. Hatiku tidak dapat menerima apa yang akan engkau lakukan terhadap Nabi yang mulia ini. Ini belakangku dan tubuhku. Pukulllah aku dengan tanganmu dan sebatlah aku dengan segala kekuatannu,” kata Ali penuh kepiluan.

“Tidak Hai Ali,” kata Nabi. “Sungguh Allah Maha Tahu akan niat dan kedudukanmu.”

Hasan dan Husin, dua cucu Nabi yang sangat disayanginya kemudian berdiri dan berkata dengan suara pilu: “Wahai Akasyah, bukankah engkau tahu bahawa kami adalah cucu Rasulullah saw, darah dagingnya dan cahaya matanya. Mengambil qisas dari kami adalah sama dengan mengambil qisas dari Rasulullah saw.”

“Tidak hai Hasan dan Husin. Kalian adalah cahaya mata hatiku. Biarkanlah Akasyah melakukan apa yang ingin dilakukannya,” kata Nabi.

“Wahai Akasyah, pukullah aku apabila benar bahawa aku pernah memukulmu,” pinta Nabi kepada Akasyah.

Waktu ni, ku dah sebak. Sampai hati, Aqashah...

Nabi membuka bajunya dan menelungkup bersiap sedia untuk diqisas oleh Akasyah. Para sahabat menangis penuh kesyahduan menyaksikan peristiwa itu. Tiba-tiba Akasyah membuang kayu yang digenggamnya, lalu memeluk dan meletakkan tubuhnya pada tubuh Rasulullah saw. Katanya: “Wahai junjunganku Rasulullah, jiwa ini adalah tebusanmu, hati siapa yang akan tergamak mengambil qisas darimu. Aku lakukan ini semata-mata berharap badan ini dapat bersentuhan dengan badanmu yang mulia. Dengannya kuharap Allah akan boleh memeliharaku dari sentuhan api neraka.”

Nabi kemudian bersabda: ‘Ketahuilah bahawa siapa yang ingin melihat penghuni syurga maka lihatlah Akasyah.”

Ya Allah.. Ku tahan menangis di waktu ini.. Beruntungnya diri mu, Aqashah.. Sudahlah menjadi sahabat Nabi, dapat semajlis dengan Nabi.. Dapat peluk Nabi lagi. Ku cemburu.. Semoga ku dapat bersua muka dgn baginda di akhirat. Meminum air dari telapak tangan baginda T____T

Dan aku juga mahu melihat, wajah-wajah sahabat yg saban kali ku dengar ceritanya.....kisahnya......kecintaannya......kerinduannya....

Perkenankanlah Ya Rahman.........




ini adalah kisah yang sangat menyentuh hati, klik di sini, kredit to En Mohd Nasron kerana untuk menulis versi sendiri, aku takut tidak sampai cerita yang sebenarnya secara detail..


salam.. jangan lupa..
Allah Mencintaimu..

Sabtu, 12 Julai 2014

Subiaco : Station Street Markets

Bismillah..


Pintu masuk ke Subiaco

Rugi rasanya kalau kita berpeluang ke negara orang tapi tak berkongsi dengan orang lain mengenai pengalaman dan pandangan kita meskipun mungkin orang yang baca entri ni dah pernah sampai pun ke sana.

untuk Part I, ku akan jelaskan dan tunjukkan suasana Subiaco Street Station Market ni supaya korang boleh membayangkan suasananya..

Subiaco ni nama tempat terletaknya Station Street Market, ibarat 'pasar malam' atau 'pekan Rabu' di Malaysia. kami biasa panggil, Subi je. comel bunyinya. dibuka pada setiap hari Jumaat, Sabtu dan Ahad serta cuti umum. bezanya, ia sedikit formal dengan beberapa peraturan ketat memandangkan Australia adalah salah sebuah negara yang mementingkan kualiti kebersihan setiap produk di negaranya.

antaranya, menu setiap hidangan akan diperiksa suhunya. kat Malaysia, makanan yang masak dari pagi hingga ke petang memang lantaklah sajalah kan? tapi tak semua...

peti ais tempat kita menyimpan bahan juga akan diperiksa suhu dan kebersihan di dalamnya. negara kita, selalu tengok peti ais penuh dengan 'glasier' kat dinding tuh. kalah negara bersalji. T-T

kadangkala, pihak berwajib akan datang secara mengejut. haa.. waktu tu baru terkedek-kedek nak basuh pinggan pakai sarung tangan.

maklumlah, kat Malaysia bantai je basuh guna tangan, guna kaki pun boleh asalkan bersih berkilat. tapi di sini, kena guna sarung tangan getah tu.


pandangan dari kaunter belakang Love and Care Cafe (LCC)
Sekilas tentang Street Station Market ni, ianya menempatkan gerai/stall/booth pelbagai barangan dan makanan autentik terutamanya. jadi biasanya, lunch hour tu memang ramailah orang pejabat turun makan di sini. suasana santai dan pilihan makanan yang bermacam-macam jenis membuatkan Subi ni ceria dan meriah selalu.

antara gerai yang menjual makanan halal. sedapnya kebab dia!

gerai belakang LCC

Sayangnya ada satu gerai ni, memang mencicir air liur bila kita pandang. gambarnya tak ada dalam memory card T-T entah di mana.. kuali dia besar-besar. dah macam besar meja bulat kat kedai mamak tu. dia susun dalam 5 kuali, masak dan dihidang panas-panas.

kebiasaannya ada satu ruangan dinding yang akan menjadi tempat menampal poster. klasik sangat. dalam dinding tandas pun ada. jadi sementara menanti giliran masuk ke tandas, boleh baca iklan-iklan yg best dan warna-warni kat dinding tu. paling penting.. tak ada iklan PINJAMAN BERLESEN =="

selain dari gerai makanan yang banyak ku tak dapat kongsikan, ada banyak juga gerai/kedai/stall/booth yang jual barangan dari negara masing-masing. ada satu kedai menjual bunga segar! cantik! bila kita lalu je laluan nak masuk ke Subi, semerbak bau harum yang lembut menusuk hidung. refreshing!

tapi.. T-T ..entah mengapa, ku dilarang mengambil gambar. dia (pemilik kedai) nampak je ku dari jauh datang dengan CANON yang tergantung di leher, terus dia cakap, "JANGAN AMBIL GAMBAR!" eh.. cakap dalam bahasa Inggeris laahh... terkujat jugaklah sebab kena sergah macam tu.

bila tanya orang lain, diorang kata diorang pun kena benda yang sama. pergi bergambar depan restoran yang cantik dekorasinya, tiba-tiba disergah. NO CAMERA! ku harap ada orang boleh berikan jawapan kenapa macam tu kerana ku tanyakan birasku yang warga Australia, dia pun kata, NOT SURE. apakah??

kalau kita kat Malaysia ni teruja la pelancong omputih nak ambil gambar kedai kita kan..

kedai urut pun ada. terbaiklah! tengok omputih berkerut-kerut atas kerusi rotan, kena massage

kedai menjual cenderahati yg sangat unik dan kreatif

lalu gerai ni, semerbak bau wangi bercampur aduk. pening sekejap (O.o) menjual wangian berbagai jenis dari seluruh dunia.
bukan minyak wangi. tapi asap yang wangi. kita bakar lidi tu, mcm colok

bukan setakat tu, ada jugak sebuah kedai ni, selang 2 kedai dari LCC, semua rempah ratus dia ada! sangat menarik. kita yang macam tak minat rempah pun boleh terbeli sbb terpikat.

kemas tersusun. lengkap dgn nama setiap rempah

tak tahu pun rempah yg pelik-pelik nama dan kegunaannya tapi memang boleh membuatkan kita pandang dari jauh.. dan terus mendekat. 

tea collection. haih, setahun minum teh sajalah
SATU LAGI! kedai yang membuatkan ku tak jemu meng-usha setiap kali datang berkhidmat di Subi. gambar keseluruhan kedai takde T__T sebab masih fobia dengan "NO CAMERA!!" jadi curi-curi gambar je.

bayangkan dalam satu ruangan kedai tu, semua jenis bijirin ada. semua jenis kacang dari seluruh dunia ada. semua jenis manisan. semua semua semua! tapi dia lebih kepada KACANG. dan ada juga DRIED FRUITS. macam asam tapi dia keringkan buah-buahan tu tanpa pengawet. jadi rasanya semulajadi dan bukan JUNK FOOD. menyihatkan! macam dried mango, dried strawberry, dried dried dried lah kan.. kerja ku setiap hari datang dan merasa.. hehe.

lepas tu, kacang dia bukannya togel macam tu je. setiap kacang itu ada variasi pilihan pulak! contohnya almond : almond raw, almond baked, almond salted, almond unsalted, almond coated with nougat....dan macam-macam lagi.

berbaris..
YOGHURT COATED ALMOND AND APRICOT BITES
(caps lock bak hang!)

dan.. dia juga ada variasi pilihan untuk yogurt perisa ASLI ORIGINAL TERBAIK DARI LADANG
banyak lagi gerai yg nak aku kongsikan sebenarnya. belum lagi kedai jual yogurt asli disusun dalam tray panjang dan ditabur buahan segar. belum lagi kedai pastri yg beraneka jenis pilihan kalbu. belum lagi kedai mini donuts yg sangat mini.. STREET STATION MARKET ni ku bayangkan ada di Malaysia, mesti akan jadi tumpuan tanpa jemu.

tapi, sebenarnya, TARIKAN UTAMA mereka-mereka yg datang ke sini adalah.. CJANG!!

toing toing..
ini hanya sebahagian gambar kedai. BUAH-BUAHAN SEGAR berbagai jenis dari seluruh dunia kut. macam-macam jenis buah ada. yg ku tak pernah jumpa pun ada. yg rupa pelik-pelik pun ada. untuk buahan tempatan kita macam rambutan, durian dan lain-lain tu mengikut musimlah. murah-murah pulak tu.


dan kedai buah ni, dalam 6 pintu kedai luasnya, semuanya dimonopoli oleh kaum CINA. kaum ni memang MASTER dalam bab-bab berniaga ni. strategik tempatnya. memang tengok diorang punggah buah berlori-lori. dan kalau tengok orang yang berdiri di kaunter tu, start jam 8 pagi diorang akan berterusan menekan-nekan mesin duit tanpa duduk sampai ke petang! (ku tahulah sebab gerai kami berhadapan)

pelanggan tak putus-putus walaupun kiri kanan kaunter bayarannya. ku harap, masyarakat kita pun dapat mencontohi kegigihan mereka. ku yakin, mereka tidak bermula dengan mudah. yang penting, mereka USAHA, SABAR, ISTIQAMAH dan GIGIH. bahagian ISTIQAMAH itulah yg kita selalu kalah.

SEMOGA KITA MAMPU MERENDAH DIRI DAN BELAJAR BAGAIMANA UNTUK MEMBANGUNKAN ISLAM DI MATA DUNIA.


salam.. jangan lupa..
Allah Mencintaimu






Jumaat, 11 Julai 2014

Purple is Ungu

Bismillah..

Sejak akhir-akhir ni baru, perhatian ku ditarik-tarik oleh satu warna yg ku tak pernah biasakan pun sebelum ni. Sebelum ni, waktu duduk di Mega, ada seorang senior yg purpleholic. Kalau boleh, semuanya nak ungu. Strap hp dia pun ungu. Comel.
Sekarang, baru ku sedar salah satu warna ciptaan Allah ni begitu lembut 'rasa'nya, cantik!
Jom tengok Pesona Purple utk entri kali ni. Santai yuk

Kebiasaannya org yg menyukai warna ungu dikatakan tidak ragu-ragu tentang masa depan mereka (ada matlamat)
Jugs dikatakan seorang yg akan memberikan yg terbaik atas setiap apa yg dia buat


Ungu dikaitkan dengan gabungan biru dan merah.

Ungu sebenar gabungan warna magenta + violet
Warna ungu dikaitkan dengan janda. erk? Apakah??

Apa-apa pun, warna membantu kita dalam menguatkan memori dan juga ianya membantu dari segi kawalan stress. Mainan warna yg lembut dan sesuai pada dinding rumah boleh memainkan mood penghuninya dan ungu adalah salah satu pilihan terbaik!

JENIS-JENIS WARNA UNGU

:: Lavender
:: Thistle
:: Plum
:: Violet
:: Orchid
:: Fuchsia
:: Magenta
:: Medium Orchid
:: Medium Purple
:: Blue Violet
:: Dark Violet
:: Dark Orchid
:: Dark Magenta
:: Purple
:: Indigo
:: Slateblue
:: Dark Slateblue


Ugh.. Banyaknya T-T hebatnya Allah! Kan kan?! Macam-macam warna ungu. Belum lagi yg kita tak discover lagi.



Salam.. Jangan lupa
Allah Mencintaimu..

Sabtu, 5 Julai 2014

Throwback : Williams Night Part II

Bismillah..



...waktu terus berlalu dan malam semakin larut. Dalam hati, doa tak putus-putus. Van dah keluarkan macam-macam bunyi bila enjin cuba dihidupkan. Macam-macam cara dah buat, macam-macam idea dah terkeluar. Sampai diorang hampir bertelingkah. waktu group kereta pergi beli minyak di gas station, jurujual tu beritahu mereka tutup pukul 11 malam. rasa macam dah tak sempat nak kejar masa.

Memang sebelum bertolak petang tu, kami ragu-ragu samada van ni sempat sampai ke Williams tak (tempat van kehabisan minyak) sebab itu sajalah destinasi nak dapatkan bekalan petrol dan gas. Jadi waktu tu, timbullah ayat..

“Kalau kau isi minyak tadi..”
“Kalau kau dengar cakap aku tadi..”

Peristiwa tu mengingatkan ku satu petikan hadis tentang perkataan ‘kalau’..

[[ Mukmin yang kuat lebih disukai oleh Allah dari mukmin yang lemah. Namun pada kedua-duanya ada kebaikan. Berjaga-jagalah terhadap perkara yg boleh mendatangkan kebaikan kepada engkau, pintalah pertolongan daripada Allah. Sekiranya engkau ditimpa sesuatu musibah, maka jangan engkau berkata : “Sekiranya (kalaulah) aku lakukan begini maka sudah pasti lain yang berlaku.” Tetapi katakanlah : “Itu merupakan takdir Allah dan Dia melakukan apa yangn dikehendakiNya”, sesungguhnya ‘kalau’ akan membukakan pintu amalan syaitan. ]]
Riwayat Muslim


See... ku pun selalu je cakap pasal 'kalau' ni.. T-T

................

tengok? buka pintu kereta mesti tak tutup balik. T-T 
en Que dah siap bawak selimut keluar sebab baju sejuk macam takde kesan


Akhirnya, dalam kekalutan tu berhenti sebuah kereta dari arah Wlliams dan  diikuti sebuah SUV dari arah bertentangan. 2 orang tempatan turun dari kenderaan masing-masing dan bergegas datang pada kami (dah macam ayat karangan UPSR pulak dah =_=".  Jelas terlihat keprihatinan diorang. Ayat pertama yang aku dengar, “Anybody hurt?” mungkin diorang jangkakan kami mengalami kemalangan.

kereta orang ladang memang boleh dikenalpasti..


Alhamdulillah. Atas bantuan Fateh (nama Islam) yang sememangnya berasal Australia, mereka berurusn dengan baik. Ku Cuma curi-curi dengar dari dalam kereta je. Seorang je perempuan, tak berani nak keluar. Dan 2 mat salleh tu pun tolong-tolonglah mana yang patut. Ku pun tak tahu istilah-istilah baiki kereta ni. dah macam inject-inject kereta ku tengok. ahh.. macamana nak belajar bawa kereta ni kalau ilmu tentang baiki kereta pun tak berusaha nak ambil tahu =_="

inject-inject kereta =_="

jantung, hati, paru, semua cukup.

tapi alhamdulillah.. akhirnya van dan kereta berjaya dihidupkan semula. Waktu tu kalau tak silap, jam dah pukul 12 tengah malam. dalam kesibukan diorang ber'injection', ku dongak pandang ke langit yang luas. ku tak tahu samada ku dah lupa langit Malaysia atau langit Malaysia dan Aussie memang lain. sebab apa yang aku perhati, langit Aussie nampak luassss sangat. kosong. macam boleh nampak angkasa lepas. erkk.. langit Malaysia sempit ke? kebetulan berada di kawasan ladang, bintang-bintang jelas banyak tak terkira. rupanya di langit lebih cerah berbanding kami yang berada di bumi! dan bertambah teruja bila ku nampak bintang warna-warni! bukannya warna putih je. ada biru, pink-pink sikit, hijau. tapi semua ke arah putihlah. cantiknya... Maha Suci Allah

sedikit sebanyak hilang kegalauan ku melihat salah satu bukti kebesaran Allah tu. lama jugaklah mendongak sampai ku mendengar, "Bye. bye!" ohh.. dah nak balik dah. kereta dah boleh hidup! Alhamdulillah.. 

ok, sudut gambar memang teruk sebab budak tu yang ambilkan. yg dewasa dah takde mood nak pegang kamera sebab nasi yang diangankan utk malam tu kena tunggu esok T-T

Sempat pulak diorang bergambar dengan mat salleh tu tanda kenang-kenangan. ku kena korek dulu hardisk untuk cari semula gambar ni. berhabuk. dan.. Macam yang ku sebutkan dalam entri pertama, ianya satu pengalaman teruk yang manis.. bittersweet. bila teringat balik memang rasa kelakar.

tapi....................

-

-

-

-

kisah belum berakhir T__T  oh Tuhan..

-

-

Android Qasha hilang pulak! sebab tadi pakai app torchlight nak suluh isi perut van tu. entah manalah. ku tak tahu sangat pasal gadjet-gadjet ni tapi En Q kata android tu baru beli sebulan kut tak silap. dan keluaran terbaru punya. kira mahallah..

namun, kerana...

malam semakin larut..
lolongan anjing mula kedengaran.. (ecewah)
sejuk semakin menggila..
perut yang berkeroncong..
badan yang penat..
lesu..

kami terpaksa balik juga meninggalkan android Qasha yang entah di mana. redha jela. semua yg berlaku ada hikmahnya, kan? redha lebih baik dari merana dalam hati tapi tak dapat apa.


akhirnya..

Van Messenger Post dan kereta merah (tak ingat jenama apa) pun beredar meninggalkan Williams dengan 1001 memori dalam 1 malam. terasa panjangnya malam tu..

Bila balik tu, perut yang lapar terpaksa dikorbankan sebab semua kepenatan. Bantal melambai-lambai rasanya.. ku pulak, tidur tak lena.. memikirkan ku kena masak awal esok pagi dengan bahan yg tidak cukup sebab kami semua ke Katanning dan rumah kosong. Dah nama pun seorang je perempuan dalam rumah ladang tu waktu tu, kenalah gagah! Sado! Sado!



Psstt.. sikap orang putih nampak lebih prihatin dan mesra berbanding bangsa kita. >_<


Salam. Jangan lupa..

Allah mencintaimu..

Fussy Friday : Lost in Deep

Bismillah...


Pernah tak korang rasa satu hari ,dari saat korang bangun pagi, mood tak ada. Rasa macam tak nak berbuat apa-apa. Kalau boleh nak berhibernasi sepanjang hari. Takyah mandi, takyah makan, takyah minum, takyah hadap muka orang lain. Ku.. pernah mengalami benda tu.

Tapi disebabkan keperluan hidup dan tanggungjawab yg semestinya harus diselesaikan, nak tak nak kena bangun jugak. Walaupun menjalani rutin harian yg sama tapi hati rasa tak keruan. Bengang, sedih, kecewa bukanlah perkataan yg tepat sebab rasa tu lain. Dia bercampur baur. Ku tak tahu nak gambarkan macamana. Complicated, iya dak? Yang ku tahu, bila ku mengalami hari yg macam tu, ku takut dengan diri sendiri sebab kadangkala ku bertindak tanpa berfikir panjang.

DND. Fragile..


Bila mood tu melanda, habislah.. waktu tu, ku dah tak peduli apa orang kata pasal ku. Apa pandangan orang terhadap ku. Apa umpatan komen mereka terhadap ku di belakang ku termasuklah dari orang-orang tua/kepimpinan.

“Eee.. pemalasnya budak ni.”
“Tak beradabnya dia ni!”
“Memang tak boleh diharap langsung untuk buat kerja.”

….sedangkan sebelum ini ku seboleh-bolehnya menjaga sikap, mengawal tingkah sebab ketika berhadapan dengan masyarakat, ku bukan berhadapan dengan diri ku sahaja sebaliknya ku membawa nama baik suami, , nama keluarga suami, nama mak ayah ku malah ku membawa identiti Islam tu sendiri. Jadi, biasanya ku akan fikir 2, 3 kali sebelum nak buat perangai keputusan.

Ku tak tahu kenapa akhir-akhir ni ku banyak buat perangai T_T banyak benda ku ketepikan. Ramadhan pun ku abaikan T-T kenapa dengan ku, Ya Allah……..


“wahai yang Maha Lembut, lembutkanlah hati ku dengan kebaikan..
Wahai yang Maha Mencukupi, cukuplah hati ku dengan iman dan taqwa (bahagia hakiki)
Wahai Penerima Taubat…… ke pangkuan siapa lagi ku menyerah diri…”


FATTABIOUNI..

ZIKIR PENENANG HATI

Hasbi Rabbi Jallallah
Cukuplah Tuhan bagi ku, Allah Maha Agung..
Mafi Qalbi Ghairullah
Tiada di dalam hati ku kecuali Allah..
Nur Mhuhammad Sallallah
Cahaya Muhammad selamat atasnya..
Haqqul Lailahhaillallah
Benarlah tiada Tuhan selain Allah.. 



Salam.. Jangan lupa..
Alllah Mencintaimu..