Sabtu, 28 Februari 2015

Minda | Dalam Memburu, Kita Diburu

Bismillah.. 

[ Dalam Memburu, Kita Diburu ]


Di dalam kita memburu, kita diburu

Banyak orang yang tidak tahu

Ada yang tahu tidak terasa diburu

Kerana itu dia juga adakalanya lupa yang dia diburu

Manusia memburu sambil diburu

Memburu harta, memburu nama, memburu takhta

Memburu wanita, dan memburu apa sahaja yang bersifat dunia

Di dalam memburu dia diburu

Dia diburu oleh Atid merekod kesalahannya

Merakamkan di dalam fail segala bentuk dosa-dosanya

Sehalus apa pun dan di tempat mana pun semua dapat direkodnya

Selepas itu Allah perintahkan SB-Nya

menangkap hamba-Nya yang sedang memburu itu

SB itu Malaikal Maut namanya

Tidak ada seorang pun yang lepas dari tangkapannya

Adakalanya manusia itu ditangkap di istana

Adakalanya ditangkap di pejabatnya

Tidak kurang juga ditangkap di rumahnya dan di jalan-jalan raya

Waktu dia memburu  wanita di situ juga dia kena

SB Tuhan menangkap pemburu-pemburu dunia di merata-rata

Setelah ditangkap direman di lokap Alam Barzakh namanya

Di sana disoal siasat kerja-kerjanya oleh SB-SB yang lain pula

Munkar dan Nakir namanya dengan bengisnya

SB-SB pemerintah pun kena reman di sana juga

Kalau tidak betul menjawab kena lanyak dan belasah dengan marahnya

Remuk-redamlah tulang-tulang manusia dibuatnya

Wahai manusia termasuklah saya

Ingatlah kita sedang diburu waktu kita sedang memburu

Buruan kita belum tentu dapat kita tangkap

Tapi kita yang menjadi buruan pasti kena tangkap.


#AllahTolong

Jumaat, 27 Februari 2015

Review | Ephyra Skin Bar dari Blogger Nashoney

Bismillah..


Dapat menjadi salah seorang yang terpilih untuk mencuba Sabun Ephyra. Bukan dari Mialiana ya, tapi dari Blogger Nashoney. Kalau tak silap, dapat bar ni waktu orang tengah sibuk dengan banjir. Terima kasih ya!

insan paling teruja nampak sampul oren!

entah kenapa flyers tu lebih memikat? err.. hehe..


Warnanya cantik, bauannya tidak kuat. Ala-ala aromaterapi. Lembut. Awal-awal ku guna untuk muka sendiri. Uish.. memang hilang kesan muka berminyak tu.

Tapi, tak adalah glowing macam testimoni yang lain. Iyalah, lain-lain keadaan tubuh badan dan jenis kulit juga. Alhamdulillah memang tidak ada jerawat jadi kesan yang nampak tu, kulit berminyak dah kurang.

Jadi, rasanya kalau buat gambar sebelum dan selepas, orang tak nampak kut rasanya sebab hanya kesan minyak. Itupun tak adalah ketara sangat cuma muka memang tak glowing. Kata penasihat (cehh)

Tiba-tiba teringat kaki Qaid yang gatal-gatal tu. Cuba apply pada tapak kaki dia setiap kali mandi. Alhamdulillah, kesan luka gatal yang dia suka gosok-gosok tu kering dengan agak cepat juga.

Keseluruhannya, Ephyra Skin Bar ni perlu digunakan bersama produk Ephyra yang untuk dimakan tu, barulah nampak kesan yang ketara dan cepat. Ibarat satu tangan kiri dan satu tangan kanan, barulah cepat dan memuaskan hasilnya. Satu memulihkan bahagian dalam, satu mempercepatkan proses dari luar.

 


Tabik buat semua testimoni yang berjaya. Ephyra adalah salah satu produk yang boleh dipercayai. (^___^)<


 

Terima kasih, Allah..

Khamis, 26 Februari 2015

Review | BB Cream Seqy Beauty by Eyzamiel

Bismillah..

 



[ REVIEW Seqy Beauty by Eyzamiel ]



Lama nak review sebab apa? Sebab nak cuba dulu dan rasa hasilnya. Ku hanya dapat saguhati makanya dalam tiub kecil saja. Jadi, mesti digunakan seeloknya. Inilah hasil pemakaian untuk 3 suasana berbeza.



11.      Kali pertama pakai waktu ku nak ke pejabat. Memang betul apa yang testimoni tu cakap. Ringan dan rasa tak ada apa-apa je kat muka. Memang boleh tutup cela. Awal-awal tu memang bercapuk. Jadi kena ratakan betul-betul supaya tak adalah orang datang dan tegur kita, “Pakai BB Cream, nampak!”

Kemudian ku hanya pakai bedak powder biasa. Selesa, dari pagi hingga tengahari di pejabat yang tidak berhawadingin. Balik rehat waktu tengahari, muka sedikit berpeluh (jalan kaki makk) tapi tak nampak pucat dan lesu waktu tanpa bedak.

 
22.       Kali kedua ku pakai waktu turun KL seharian dari tengahari sampai malam. Alkisah memerap di dalam kereta banyaknya sebab nak pergi satu ke satu lokasi ke satu lokasi yang lain, lama bebenor perjalanannya. Aduhai Key El.

Tahan sampai malam sebab ku memang sengaja apply waktu tak bersolat. Nak tengok tahan sampai bila. Tapi, ini dalam kereta hawa dingin memanjang. Tapi, kulit tak kering (sebab hawa dingin) macam selalu.
33.       Pakai waktu bertugas tengahari terik. Nak balik tu, cover sikit dengan bedak sebab dah mula berpeluh macam banjir tersimbah kat muka ni. Panasnyaaaa lahai..

Kesimpulannya, memang berbaloi pakai BB Cream ni kalau jenis nak cepat macam ku. Jenis kerja lasak sedikit, yang sukakan penjemuran di bawah sang suria bak permata emas gitu. Lebih-lebih lagi, BB Cream ni juga ada fungsi penjagaan kulit.


Ada rezeki, memang nak tukar produk! inshaAllah..

Psstt.. Kak Eyz ni comel orangnya dan mesra. Semoga terus sukses! Terima kasih, Kak Eyz sebab memilih ku sebagai salah seorang pemenang. (^____^)

Terima kasih, Allah..
 

Rabu, 25 Februari 2015

Photoshoot Lagi! | Senja Di Ufuk

Bismillah..

by me..


Lamanya tak menarikan jari di atas keyboard laptop. Selalu menaip di keyboard klasik pejabat sekolah. Rupanya nikmat masa yang paling orang suka bazirkan. Rasa macam tak cukup 24 jam sehari. Allah tolong..

3 Februari lepas, Qaid dah setahun. Tiada hadiah berbungkus pun, dia masih kecil. Encik Q kata, dari sogokkan kebendaan dari kecil, lebih baik buat majlis tahlil dan bersedekah khas untuk dia. Bila dah besar nanti, barulah beri hadiah berbentuk kebendaan supaya dia rasa dihargai dan disayangi.

Tapi..

Team @kakitembak dengan gagahnya, ajak pergi buat outdoor photoshoot ala-ala red indian kut untuk Qaid ni. Makanya, dengan rasa teruja, mengangguk jugalah
.
gambar milik ku
semangat Encik Q

Tengok lokasi, rasa nak nangis. Salah pakai kasut! Pergi pakai wedges, terpleot banyak kali. Sakit betul kaki. Dalam masa 2 jam, mujur Qaid tak meragam walaupun rasanya dia panas dalam baju berbulu tu. Dulu bolehlah pakai waktu winter kat Australia. Sekarang kat Malaysia, tapi sebab baju tu putih dan nampak sesuai pulak dengan tema, sarung sajalah selagi dia buat perangai. Sengih-sengih tu tanda dia selesalah, kan?

Si kakak berangan seorang. Nak buat macamana, adiknya watak utama waktu tu.

tanpa edit
tanpa edit



tanpa edit

edit oleh @kakitembak
Ada jugalah kakaknya menyelit kann..

edit oleh @kakitembak
Melihat mereka tersenyum membuat ku terfikir, “Anak ku ke ni?” sekejap sungguh masa berlalu. Dah ada 2 ketul kanak-kanak Ribena dah.



cuba edit sendiri tapi jadi pelikk..
Terima kasih Allah atas nikmat ini.


DOA BUAT QAID



Sungguh ku yakin wahai Tuhan ku,
Kehadirannya ke dunia ini pasti ada hikmahnya.
Maka ku pinta, bantulah kami dalam membentuknya.
 tetapkan hatinya padaMu,

Jadikan dia seorang yang takutkan Mu dan rindukan Nabi.
Jadikan dia mampu memberi manfaat pada manusia lain.
Mampu berakhlak, mampu beramal, mampu mengharungi ujian dunia.


Ku mohon, jauhi dia dari mewarisi
kejahatan nafsu dan tabiat buruk kami 
yang menjadi sebahagian dari darah yang mengalir di segenap urat sarafnya.

Semoga ada saham Islam dari tangan kecilnya.


Aaminn..

 

Terima kasih, Allah.. 
 

Selasa, 10 Februari 2015

Kakitembak Photography Challenge | Random Instagram Moments (BnW) 2014

Bismillah..

Lama rasanya tak online. 'Membayar hutang' review entri dengan pembukaan Februari. Jom terjah gambar-gambar sebelum!



 
 

[ Black and White Photography ]




Kali ini, ku khaskan gambar pilihan 2014 dari akaun instagram @kakitembak_fotografi. Makluman, gambar agak tidak sharp atau mungkin sedikit kabur kerana ku hanya printscreen dari komputer, bukan gambar dari softcopy macam dalam entri sebelum ini.

Kali ini ku pilih bukan dari gambar perkahwinan, lebih kepada gambar personal moments.

Jom kita cuci-cuci mata ^^

=====

(1)
- a story -


(2)
- moment hunter -

(3)
-share -

(4)
- old school -

(5)
- own your style -

(6)
- sweet -

(7)
- vintage -

(8)
- classic -

(8)
- memories -

(9)
- I am -

=====

Habis dah untuk cabaran ni. Nantikan gambar lain dalam kategori lain pula ya (>__<)"
JADI, KALIAN SUKA GAMBAR YANG MANA?
-
-
-
psstt.. Kakitembak dah buka semula tempahan tarikh untuk 2015 ni.
Jangan bertindih tarikh dengan orang lain
Siapa cepat, dia ohsem!
Klikk!!
Call us : 0129410190
Whatsapp : 01129180736
Wechat : kakitembak
For more random pictures
A variety album
Facebook Fanpage : Quegraphy Media
Album Blog : Kakitembak
Dapatkan diskaun dengan mention nama blog ku untuk sebarang tempahan (^^<) sebelum 8 Mac 2015!
Seronok cuci mata? Giliran kalian bila lagi.
Yeayyy!
 
Salam.
Terima kasih, Allah 

Rabu, 4 Februari 2015

Muhammad Qaid Al-Ashraf

Bismillah..

semalam berapa haribulan ya..

3hb lahh./ hee~

Terkejar ke sana ke sini. Mata menjeling kalendar sekilas. 3 haribulan Februari. Laju tangan menari di atas papan kekunci hinggalah handphone Nokia Cokia zaman batu berdering. Bid! Lama tak sembang dengan budak ni.

Bila Bid tanya tentang umur Qaid, pantas ku menjawab "11 bulan. Dah nak masuk setahun."

"Ooo..  bila setahun tu.."

Ku terdiam. Lahh.. terlupa!


Hihi, sorry Qaid cinta albi. Ibu lupa ni tak ada kena mengena dengan status anak kedua tu tau. Sentiasa sayang, doa selalu. Patutlah hari ni gelak terkekeh, menyendeng tak sudah macam anak panda. Sampai walid pun jeles. Sorry, walid (^____^)

SELAMAT HARI LAHIR
MUHAMMAD QAID AL ASHRAF

semoga Allah menghadiahkan jiwa yang kuat, semangat yang kental, hati yang kekal bersih dan mampu memberi manfaat pada orang lain.

Qaid waktu berusia 1 minggu ^^,

Salam.
Terima kasih, Allah.